9 kibúvó, miért nem lehet megoldani

November 2, 2016

 

"Bele se tudsz kezdeni, hogy megfordítsd a dolgokat, amíg nem érzel kötelességet a saját körülményeidért és nem fogadod el a saját felelősségedet a jövőbeli jobb eredményekért."

 

"Ha tíz évvel ezelőtt a személyes cselekvő felelősség (accountability) volt a legnagyobb vezetői és irányítási kihívások egyike, amivel a vállalatok szembesültek, mára már a legfontosabbá vált. Ugyan nagyon sok ember és vállalat felismerte a cselekvő felelősség mindent átható és parancsoló szükségességét, azonban kevesen tudják, hogyan alakítsák ki, illetve tartsák meg. Ez nyilvánvaló abból, ahogy naponta tesznek közzé kreatív kifogásokat arra vonatkozóan, miért romlott a helyzet ilyen sajnálatos módon.

 

Sajnos, még ha jól dokumentált, jogilag védhető és logikailag vitathatatlan kifogásokkal kimásznak is az emberek az elégtelen eredmények slamasztikájából, a felelősséget elbliccelők semmi mást nem tesznek, csak megerősítik a kibúvás szokását, ahelyett, hogy szembesülnének velük és megoldanák a problémákat.

 

 

Mindannyian megadjuk magunkat a vágynak, olykor-olykor, hogy az egyik, vagy másik kibúvóval éljünk:

 1. „Nem volt elég időm,”

 2. „Bárcsak lett volna erőforrásunk,”

 3. „Túl szoros a határidő,”

 4. „Ez nem az én feladatom,”

 5. „Ez a főnököm hibája,”

 6. „Nem is tudtam róla,”

 7. „ Leköröztek a versenytársaink,”

 8. „Az egész gazdaság bajban van,”

 9. „Holnapra minden jobbra fordul.”

 

Bárhogyan is fogalmazunk, a sikertelenség megmagyarázása arra összpontosít, „miért nem lehet megoldani,” ahelyett, hogy arra „mi mást tehetek még.”

 

Biztosak lehetünk abban, hogy az emberek naponta áldozatául esnek manipulatív főnököknek, gátlástalan versenytársaknak, fondorlatos munkatársaknak, gazdasági sorscsapásoknak, mindenféle hazugságnak, becsapásnak, hitványságnak. Olyan dolgok történnek az emberekkel, amire vajmi kevés, vagy egyáltalán nincs befolyásuk. Néha az emberek nem érdemlik meg, amiben részük van, mert nem tehetnek róla, vagy jogilag nem felelősek érte. De még a legrosszabb körülmények között is, az emberek nem haladhatnak előre, ha csak magukat tehetetlennek érezve, üldögélnek, és másokat okolnak a nyomorúságukért.

 

Helyzettől függetlenül, még csak bele se tudsz kezdeni, hogy megfordítsd a dolgokat, amíg nem érzel kötelességet a saját körülményeidért és nem fogadod el a saját felelősségedet a jövőbeli jobb eredményekért."

 

(Részlet Roger Connors - Tom Smith: Az Óz Elv c. könyvből Fordította Csébfalvi János és Szödényi Ákos

Copyright © Roger Connors, Tom Smith, and Craig Hickman, 1994, 2004, Minden jog fenntartva)

 

Töltse le a könyv ingyenes ismertetőjét itt.

A könyv közvetlenül megrendelhető itt.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Megteremteni a visszajelzés kultúráját - tényleg ezt akarod?

October 26, 2016

1/1
Please reload

Recent Posts
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
 • Facebook Classic
 • Twitter Classic
 • Google Classic

© 2018 by Custwell Consulting